Particulier - Belastingaftrek wegen specifieke zorgkosten*

In veel gevallen kunnen de kosten van mijn consulten opgevoerd worden als specifieke zorgkosten en in mindering worden gebracht voor de inkomstenbelasting. Er dient dan wel sprake te zijn van een ziekte zoals bijvoorbeeld overspannenheid, Lichte depressie Burnout,  Psychosomatische klachten  etc, die mogelijk veroorzaakt zijn  door bijvoorbeeld aanpassingsproblemen, relatieproblemen, werkgerelateerde problemen of andere oorzaken. De volledige voorwaarden van deze belastingaftrek kun je lezen op de website van de belastingdienst.

Particulier - Belastingaftrek wegens een leertraject*

In veel gevallen kun je de kosten van de consulten voor werkgerelateerde problemen in mindering brengen voor de inkomstenbelasting. Er dient dan sprake te zijn  van een leertraject (je doet kennis op onder begeleiding of toezicht). Er moet tevens voor de aftrekbaarheid altijd verband bestaan met inkomensverwerving (bijvoorbeeld het voorkomen van een ontslag of degradatie) en/of verbetering op de arbeidsmarkt. Te denken valt aan een behandeling met de onderwerpen SupervisieConflict op je werkRealisatievermogen en Werk en Privé BalansDe volledige voorwaarden van deze aftrek kun je lezen op de website van de belastingdienst.

Werknemer - Vergoeding door de werkgever

Werkgevers zijn vaak bereid de kosten geheel of gedeeltelijk voor je te vergoeden. Uitgebreide informatie hierover kun je vinden op de pagina Vergoeding werkgever

ZZP-ers - Belastingaftrek wegens studie en bedrijfskosten*

Voor ondernemers geldt dat coaching aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting

 
* bovenstaande is indicatief. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Onderzoek zelf jouw mogelijkheden tot belastingaftrek bij de belastingdienst.