15-9-2018 -  Rationele Emotieve Therapie (RET
 
In de gesprekken en mijn boeken gebruik Ik binnen de door mij ontwikkelde methode de Rationele Emotieve Therapie. De kern van deze behandelingswijze is dat het niet zozeer de situatie of gebeurtenis is die het probleem veroorzaakt, maar de manier waarop je hiermee omgaat. De manier waarop je tegen een gebeurtenis aankijkt maakt dus of je emotioneel blijft ‘hangen’ in het probleem of dat je snel emotioneel herstelt, zodat je het probleem op een rationele (verstandelijke) manier kunt gaan oplossen.
De manier waarop je tegen gebeurtenissen aankijkt wordt bepaald door de overtuigingen (‘moetjes’) die je in je draagt. 
De gesprekken en mijn boeken zijn er op gericht om jouw overtuigingen zo te veranderen dat je een andere bril gaat opzetten, je hierdoor het probleem anders gaat zien en het rationeel kan gaan oplossen.


8-9-2018 : Wil Ik mijn "moetjes” eigenlijk nog wel?

Om cliënten te laten inzien dat hun huidige belastende gedrag veelal gebaseerd is op aangeleerd kindgedrag , gaan ik in de gesprekken altijd onderzoeken wat de oorzaak en herkomst van hun overtuigingen (‘moetjes’) zijn. Wanneer en door wie zijn ze deze  ‘moetjes’ gaan aanhangen? Het besef dat dit gedrag door anderen bij hun is veroorzaakt en dat zij niet met deze ‘moetjes’ zijn geboren, maakt de weg vrij om eens te gaan nadenken of zij deze moetjes als volwassene eigenlijk nog wel nodig hebben en ‘willen’. Passen deze ‘moetjes’ eigenlijk nog wel bij jou als volwassene? Het besef dat zij als volwassene alles zelf kunnen kiezen, maakt de weg vrij om de transitie in te gaan van ‘moeten’ naar ‘willen’ met als einddoel ‘niets meer moeten’.


22-8-2018 : Clienten die mijn hulp inroepen

In mijn  praktijk krijg ik veel cliënten die onnodig tegen mentale problemen zijn aangelopen. Zij hebben problemen als burn-out, lichte depressie, relatieproblemen, laag zelfbeeld, besluiteloosheid, slecht omgaan met teleurstellingen, piekeren, problemen op het werk of het niet meer kunnen omgaan met stress en conflicten. Opvallend is dat bij deze cliënten het niet zozeer de gebeurtenis of de tegenslag was wat het probleem veroorzaakte, maar juist de manier waarop zij hiermee omgingen. Hun emotionele draagkracht was in de loop van de tijd zo laag geworden, dat dit ervoor zorgde dat zij steeds minder opgewassen waren tegen conflicten, stress, teleurstellingen en tegenslagen. Ondanks dat zij in een negatieve spiraal zaten, bleven zij echter hun eisen en verwachtingen die zij aan zichzelf en aan anderen stelden onverminderd hoog houden. Zij bleven de lat onrealistisch hoog leggen, ondanks dat zij wisten dat zij niet meer de energie en mogelijkheden hadden om dit te realiseren. Zij waren niet in staat om hun irrationele eisen en verwachtingen bij te stellen en bleven vast houden aan wat zij dagelijks van zichzelf ‘moeten’. Doordat zij hierdoor binnen hun omgeving steeds minder goed functioneerden werden zij geleidelijk aan  meer en meer geteisterd door angsten, woede, verdriet, onzekerheid, besluiteloosheid en piekeren. Het blijven vast zitten in deze cirkel en er op eigen kracht niet uitkomen, deed hun uiteindelijk besluiten om mijn hulp in te roepen.

 
12-8-2018 : Niets meer moeten
 
Je zou eens kunnen kiezen om stil te staan bij je eigen gedrag en eens te onderzoeken of je iets doet omdat dit van je zelf moet of omdat je dit werkelijk wilt:
 
            Moet je het omdat je het moet?
                                   of
             Moet je het omdat je het wilt?
                                   of                       
             Wil je het omdat je het moet?
                                   of
             Wil je het omdat je het wilt?  
 
In mijn boek "Niets meer moeten” wordt antwoord gegeven op de bovenstaande vragen met als uiteindelijke doel dat je niets meer moet, maar alleen iets doet wanneer jij dat echt wilt!
 
 
 

28-7-2018  Meer betaalgemak voor mijn Belgische clienten.
 
In Nederland worden verreweg de meeste electronische betalingen verricht met IDEAL. Dit betaalmiddel is echter niet beschikbaar in Belgie. In Belgie worden de meeste betalingen verricht met het systeem Bancontact. In 80% van de webshop aankopen wordt Bancontact gebruik. Gelukkig is per vandaag deze betaalmethode toegevoegd aan mijn webshop en kunnen clienten uit Belgie hiermee nu bij mij eenvoudiger betalen. Naast Bancontact zijn de volgende betalingsmogelijkheden eveneens toegevoegd: PayPal, Klarna, Sofort, Carts Bancaires, SEPA, EPS, Cartasi, Pay safecard, GiroPay, KBC Payment en Bitcoin
 
______________________________________________________________________________________________________
 
 15-7-2018 Besluiteloosheid: Niets kiezen is ook een keuze

Het komt soms voor dat je nog niet kunt kiezen en je je besluiteloos voelt, omdat er eerst nog toekomstige gebeurtenissen zich moeten afrollen. Je hebt alle voordelen en nadelen van het besluit op een rijtje gezet, maar ‘iets’ weerhoud je ervan om krachtig te kiezen. Het voelt alsof er nog een stukje van de puzzel ontbreekt. Het kan zijn dat er nog een gebeurtenis moet plaats vinden om het besluit compleet te maken. Je hebt een ‘beslissende gebeurtenis’ nodig om 100% achter je besluit te staan. Ik verduidelijk dit aan mijn cliënten met het volgende voorbeeld:

Jij en je partner willen een last minute stedentrip boeken. Jullie twijfelen erg over de bestemming. Jij wilt naar Londen en je partner wil naar Berlijn. Jullie hebben beiden alle voordelen en nadelen zoals hotels, kosten, bezienswaardigheden etc.,  op een rijtje gezet, maar jullie komen er samen niet uit. Er gaan al een paar weken voorbij zonder een definitief besluit. Dan leest je partner in de krant dat er in het weekend dat jullie willen vertrekken een 24 uurs staking is aangekondigd door het vliegtuigpersoneel in Berlijn. Hierdoor weten jullie nu beiden 100% zeker dat de bestemming Londen wordt, waar dat weekend namelijk geen stakingen zijn.

In dit voorbeeld werd de keuze bepaald door een ‘beslissende gebeurtenis’. Er moest  zich kennelijk nog een gebeurtenis in de toekomst voordoen, om het besluit te kunnen nemen. Als dit zich dan voltrekt, dan ervaar je een dergelijke keuze als natuurlijk en definitief.


12-7-2016 Mijn Tutorials zijn nu beschikbaar

De afgelopen periode ben ik druk doen de geweest met de productie van Tutorials. Een nieuwe  manier om de door mij ontwikkelde behandelmethode voor iedereen nog laagdrempeliger te maken. De tutorials bevatten 40 geluidsopnames (173 minuten). Ik bespreek hierin een aantal probleemgebieden en reik diverse hulpmiddelen aan waarmee de luisteraar zelf zijn of haar problemen kan gaan aanpakken. De Tutorials zijn een uitgebreide weergave van mijn methode die ik bij mijn clienten toepas. De Tutorial staan het dichtste bij de werkelijke gesprekken zoals ik deze heb met mijn clienten. 
Een beschrijving van alle beschikbare Tutorials kun je vinden op de pagina mijn Tutorials


1-2-2016   Nadeel gezamenlijke relatie therapie

De diepere oorzaak van relatieproblemen ligt meestal in het verleden van de partners en heeft vaak te maken met verschillen in achtergrond, ervaringen en opvoeding. Bij een gezamenlijke relatie therapie wordt de volledige aangeleerde individuele set van overtuigingen en verwachtingen niet veranderd. Hierdoor blijven de tegenstellingen tussen de partners bestaan. Gezamenlijke relatie therapie probeert alleen de symptomen te bestrijden door zich vooral te richten op een betere communicatie tussen de partners, zonder het onderliggende probleem van het verschil van overtuigingen en verwachtingen structureel op te lossen. Als de communicatie tussen jullie beide dan even niet lukt, worden de oude stellingen meteen weer ingenomen. Vaak wordt dan van de therapeut verwacht dat deze als een soort scheidsrechter, de 'schuldige' moet aanwijzen.

Door het bovenstaande nadeel, bied ik dan ook uitsluitend individuele relatie therapie aan waar eerst  individueel aan de onderliggende issues gewerkt wordt. Je kun hier meer over vinden op mijn webpagina Relatietherapie 


16-1-2016 Vergoedingen & Fiscus

Nagenoeg al mijn cliënten betalen de behandeling geheel of gedeeltelijk zelf. Zij willen van hun probleem af en zijn bereid hierin te investeren. De afgelopen jaren heb ik geconstateerd dat steeds minder cliënten in aanmerking komen voor vergoedingen vanuit hun aanvullende zorgverzekering. Dit komt enerzijds omdat steeds meer mensen afzien van het nemen van een aanvullende verzekering en anderzijds omdat maar een beperk gedeelte van de verzekeraars psychosociale zorg vergoeden. Ook de hoogte van de vergoedingen heb ik de afgelopen jaren zien afnemen. Als een cliënt dan soms wel een vergoeding krijgt is dit vaak maar een paar tientjes per consult. Om deze mogelijkheid tot vergoeding te kunnen bieden, heb ik echter wel een stuk meer kosten door een duurdere contributie bij beroepsverenigingen. Ook dien ik bij twee aparte beroepsverenigingen lid te zijn, om de maximale mogelijkheid tot vergoeding te kunnen bieden. Kortom; De kosten zijn flink hoger dan de baten, terwijl mijn cliënten er echter steeds minder gebruik van maken. Ik heb dan ook een lidmaatschap bij 1 beroepsvereniging opgezegd en het lidmaatschap bij de andere beroepsvereniging gewijzigd. Ik lever vanaf vandaag dus 100% private zorg en psychosociale coaching. Ondanks dit, kunnen mijn cliënten meestal toch geheel of gedeeltelijk de kosten vergoed krijgen.

Vaak is het namelijk mogelijk voor particulieren om de kosten voor de consulten geheel of gedeeltelijk af te trekken van de inkomstenbelasting. Werknemers krijgen de kosten veelal geheel of gedeeltelijk vergoed door de werkgever. Ondernemers kunnen de kosten voor coaching in mindering brengen op de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting. Uitgebreide informatie over deze mogelijk heden kun je vinden op de pagina  Vergoedingen & Fiscus


11-12-2015 - Mijn tweede boek is leverbaar

Vandaag is mijn tweede boek uitgekomen. Het heeft als titel ' Niets meer moeten'. Ik heb hier meer dan een jaar aan gewerkt. Ik heb mijn ontwikkelde behandelmethode, die ik de afgelopen 4  jaar binnen mijn praktijk bij nagenoeg al mijn cliënten heb toegepast, nu eens op papier gezet. Op basis van de gespreksresultaten heb ik deze methode de afgelopen jaren steeds verder verbeterd en verfijnd,  tot hetgeen nu in dit boek is gepubliceerd.  Dit boek doorloopt  deze behandelmethode in detail en geeft nu óók lezers de mogelijkheid om dezelfde transitie door te maken als mijn cliënten in de praktijk. Naast het transitieproces van ‘moeten’ naar  ‘willen’ worden tevens de probleemgebieden besluiteloosheid, piekeren en omgaan met teleurstellingen  behandeld. Lees alles over mijn nieuwe boek op de pagina:  Niets meer moeten   


19-9-2015 - Eigen risico 2016 weer omhoog

In 2016 gaat het minimale eigen risico omhoog naar 385,- euro. De weg naar psychosociale zorg, vergoedt door een basisverzekering, wordt zo steeds verder bemoeilijkt. Het begint steeds meer te lonen om als cliënt te kiezen om een behandeling volledig zelf te betalen. Bij deze private zorg, of ook wel particuliere zorg genoemd, kies je altijd zelf de type behandeling én kies je zelf de behandelaar die bij je past. Je hebt geen verwijsbrief nodig. Je krijgt dan wel geen vergoeding maar je betaalt ook geen verplicht eigen risico en geen bijkomende kosten bij het overschrijden van de maximale verzekerde behandelingsduur.

Mijn behandeling voor particulieren kost 99,- euro per gesprek van circa 1,5 uur. Gemiddeld bestaat mijn volledige behandeling uit 5 gesprekken. Het is m.i. een kwestie van nog enkele jaren, voordat mijn volledige behandeling even duur is dan het eigen risico bij de reguliere zorg!


19-8-2015 Tevredenheidsgarantie nog niet hoeven toe te passen

Al bijna 2,5 jaar hanteer ik een tevredenheidsgarantie. Cliënten krijgen gewoon hun geld terug als mijn behandelmethode niet bij hen tot resultaat leidt. Tot mijn grote tevredenheid heeft tot heden nog geen enkele cliënt hiervan gebruik gemaakt. Mijn methode werkt dus kennelijk goed bij hen. Meer over deze garantie kun je lezen op de pagina Tevredenheidsgarantie


19-10-2014 Individuele relatie therapie

Sinds dit jaar geef ik ook individuele relatietherapie. Ik heb hiervoor een methode ontwikkeld die je kunt lezen op de pagina Relatietherapie Almere

Ik heb inmiddels een aantal cliënten hiervoor behandeld met goed resultaat. Door de individuele relatietherapie gaan zij minder hoge eisen aan zichzelf en hun partner stellen, gaan zij andere prioriteiten ontwikkelen en leren op een andere manier voor zichzelf op te komen in de relatie. Hierdoor zijn zij minder snel emotioneel geraakt door de partner en blijven zij ook minder lang in hun emoties 'hangen'. Het gevolg is dat zij binnen de relatie rustiger en emotioneel stabieler worden. Dit veranderende gedrag heeft natuurlijk ook een wisselwerking op hun partner. Deze past zijn gedrag geleidelijk aan. De rollen worden anders verdeeld. Doordat de relatie in het geheel minder emotioneel geladen wordt, komt er weer ruimte voor constructieve verstandelijke communicatie tussen de partners. 


7-10-2014  Tweede boek

Het is inmiddels al weer bijna 3 jaar geleden dat mijn eerste boek uitkwam. Vanaf die tijd heb ik vele cliënten behandeld in de praktijk. De rode draad onder veel van hun problematiek was steeds weer de hoge eisen die men aan zichzelf stelt en daardoor veel van zichzelf  te 'moeten'. Bij deze cliënten trad er op een zeker moment een omslagpunt op, waardoor zij het realiseren van deze eisen niet meer konden volhouden en men in de knoop raakte.  Mijn tweede boek gaat hierover. Het gaat over het stoppen met hoge eisen aan jezelf en het stoppen met het 'moeten'. De voorlopige titel is; 'Niets meer moeten' Ik ben nu bezig om alle aantekeningen te ordenen en te structureren. Daarna start het daadwerkelijke schrijven.


31-3-2014  Nieuwe voorjaar tarieven 2014

Jaarlijks merk ik in de voorjaar iets minder aanmeldingen dan in de zgn. "donkere dagen". Het zonnetje en de vakantiesfeer geeft cliënten kennelijk het idee dat zij in staat zijn hun problemen zelf op te lossen. Helaas is dit meestal niet het geval. Hun persoonlijke problemen komen na deze periode, bij een klein beetje tegenslag, weer net zo hard terug. Juist de voorjaar en zomer periode leent zich bij uitstek om eens rustig aan je zelf te werken en om zo je onderliggende probleem aan te pakken. Om de drempel hiervoor iets te verlagen, hanteer ik dit jaar speciale voorjaar tarieven. Deze tarieven zijn alleen geldig voor cliënten die zich in de periode 1 april - 1 juli aanmelden. De tarieven blijven daarna gedurende de gehele behandelperiode van kracht.


21-12-2013 Trend overstappen zorgverzekeringen 2014: Hoger eigen risico en minder aanvullende verzekeringen

Uit onderzoek van Zorgkiezer.nl blijkt dat steeds meer mensen voor 2014 kiezen voor een hoger eigen risico bij het afsluiten van een zorgverzekering. Bijna een kwart van de mensen heeft liever een lager maandbedrag dan een hogere vergoeding. Dat was vorig jaar nog 21 procent en in 2011 slechts 12 procent. Bijna 3 op de 4 (74 procent) verhogers gaat voor het maximale eigen risico van 860 euro. Dat was vorig jaar 64 procent. "Gemiddeld bespaart een verzekerde zo'n 230 euro per jaar, maar dat kan oplopen tot 300 euro. En men is gemiddeld maar 200 euro per jaar aan kosten kwijt", zegt directeur Peter Ruys. "Als je jong en gezond bent, ben je een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet."

24 procent van de overstappers kiest daarnaast alleen voor een basisverzekering. 33 procent gaat voor een aanvullende verzekering voor fysiotherapie en tandarts.


3-11-2013 Mijn meeste cliënten kiezen voor Private zorg:  

Verreweg mijn meeste cliënten betalen mijn behandeling volledig zelf. Het maakt hun niet uit of zij wel of geen (gedeeltelijke) vergoeding krijgen Zij willen gewoon van hun probleem af, verwachten dit met mij te bereiken en willen hierin graag investeren. Dat zij geen vergoeding krijgen wil overigens niet zeggen dat zij duurder uit zijn. Vaak integendeel!

Ik bied in deze gevallen dus zgn. private zorg, of ook wel particuliere zorg genoemd. Hierbij kies je altijd zelf de type behandeling én kies je zelf de behandelaar die bij je past. Je hebt geen verwijsbrief nodig. Je krijgt dan wel geen vergoeding maar je betaalt ook geen verplicht eigen risico, geen verplichte eigen bijdragen en geen bijkomende kosten bij het overschrijden van de maximale verzekerde behandelingsduur. Daarnaast zijn de uurtarieven ook nog eens lager dan bij reguliere zorg. Vanuit mijn praktijk lever ik deze private zorg voor een aantal Probleemgebieden. Mijn privé behandelingen hebben de volgende kenmerken:
 • Geen verwijsbrief nodig, geen eigen risico, geen verplichte eigen bijdrage, geen bijkomende kosten
 • Langere gespreksduur wat het aantal gesprekken meestal reduceert.
 • Gebruik van Mijn methode
 • Keuze tussen persoonlijke consulten, Skype consulten en telefonische consulten      
 • Duurzame ondersteuning door Mijn Boek 
 • Een Tevredenheidsgarantie

21-8-2013 Opvallende cijfers

In 2012 maken naar schatting weer 7.500 mensen minder gebruik van een eerstelijnspsycholoog dan in 2011 (73.500 in plaats van 81.000) Dit staat in het nieuwe jaarverslag van de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen. De cijfers in dit jaarbericht zijn gebaseerd op de gegevens van cliënten van 543 eerstelijnspsychologen dit lid zijn van de LVE. In 2011 was er al een terugloop van 10.000 cliënten. Ik verwacht dat deze trend zich bij eerstelijnspsychologen ook in 2013 en de komende jaren zich zal voortzetten.  Minder besteedbaar inkomen, eigen risico en minder vergoedingen zal mensen aansporen om meer en meer te zoeken naar andere voor hun betaalbare alternatieven.
 
Tegen deze stroom in heb ik in de eerste helft van 2013 weer meer cliënten mogen verwelkomen dan in dezelfde periode van het vorige jaar. Ik voorzie ook een verdere stijging in aanvragen voor de rest van dit jaar en in 2014. Ik bied met mijn dienstverlening, tarieven en methode, steeds vaker een passend alternatief voor een groeiend aantal cliënten.  01-08-2013  Uitstekende resultaten behandeling emotioneel eetgedrag

Vanaf 2012 heb ik aantal cliënten behandeld die zich bij mij hebben gemeld met emotioneel eetgedrag. Zij wilden hier graag vanaf en realiseerde zich dat hun dwangmatige eetgedrag en overgewicht hoofdzakelijk werd veroorzaakt door onderliggende emoties. Zij lazen mijn behadelingsmethode voor Emotie eten , herkende zich hierin en namen contact met mij op. Nu, na een aantal cliënten behandeld te hebben, kan ik de balans opmaken. Ongeveer 80% van deze cliënten zijn er in geslaagd om hun emotionele eetgedrag te stoppen of zeer sterk te reduceren. Deze cliënten zijn tijdens de behandeling kilo's afgevallen. Opvallend hierbij is dat de meeste cliënten zijn afgevallen zonder een dieet, maar alleen door te stoppen met emotie eten.22-4-2013 Gestart met een tevredenheidsgarantie

In de afgelopen jaren heb ik een groot aantal cliënten behandeld. Zij hebben hierbij gebruik gemaakt van mijn methode ondersteund door mijn boek. Nagenoeg alle cliënten ondervonden een verbeteringen in hun klachten. Als gevolg van deze resultaten ben ik dan ook vandaag gestart met een tevredenheidsgarantie. Deze garantie wordt gegeven op zowel de persoonlijke als de online gesprekken. Als er na het tweede gesprek geen verbetering in de klachten optreedt, breng ik niets in rekening. Meer hierover kun je lezen op de pagina Tevredenheidsgarantie


2-3-2013  Jaarlijks ontwikkelen 191.400 mensen een eerste psychologische aandoening

Jaarlijks ontwikkelen naar schatting 191.400 mensen een eerste psychologische aandoening, zoals een angststoornis, stemmingsstoornis of middelen stoornis. Jongeren, lageropgeleiden en mensen met een lager inkomen lopen een verhoogd risico. Een scheiding, overlijden van een partner, verlies van werk of een aanzienlijke terugval in inkomen zijn risico factoren. Dit blijkt uit de resultaten van onderzoek door de NEMESIS-2.


24-12-2012 Positieve vooruitblik naar 2013

In het laatste magazine van de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg werd de verwachting uitgesproken dat er 1000 psychotherapeuten in 2013 op zoek moeten naar ander werk. Volgens de Landelijke Vereniging van Eerste Lijns Psychologen maakte er in 2011 al 10.000 mensen minder gebruik van een psycholoog. Voor 2012 en 2013 is men wederom somber. In 2013 stijgt immers weer het eigen risico en gaat de hand nog verder op de knip bij de consumenten.

Tegen deze stroom in, heb ik in 2012 alleen maar een toename van cliënten in de praktijk. Ook voor 2013 voorzie ik een verdere toename van cliënten die mij om hulp vragen. Ik lees dit o.a. af aan het maandelijkse stijgende aantal bezoekers op mijn website. Dit aantal is nu tot over de  600 bezoekers per maand gestegen, waarvan 67% van de bezoekers zelfs buiten Almere komen. De website met 80 pagina's, wordt gebruikt als informatiebron, als aanschaf van mijn boek of als eerste kennismaking met mij en Mijn methode. Doordat er steeds meer bezoekers buiten Almere komen voorzie ik ook een verdere groei in de telefonische en Skype video gesprekken. Het geeft mij nu al een zeer goed gevoel dat ik in 2013 wederom een groeiend aantal mensen met hun probleem vooruit kan helpen!

 

 
14-12-2012 Cliënten tevreden over langere gespreksduur.

De gesprekken met mijn cliënten duren steeds 1,5 - 2 uur. Mijn reden voor deze langere gespreksduur is dat wij dan ruim de tijd hebben om het probleem zonder tijdsdruk, in alle rust, diepgaand en zorgvuldig te bespreken. Zo kunnen we vaak belangrijk onderwerpen in een keer afronden, zonder deze steeds door te hoeven schuiven naar een volgende keer. Hierdoor maken we sneller progressie en reduceren we tegelijk het aantal afspraken. 

De meeste van mijn cliënten hebben in het verleden al wel eens gebruik gemaakt van een therapeut of psycholoog, die meestal een kortere  gespreksduur van 45 minuten hanteren. Ik heb het afgelopen jaar eens aan mijn cliënten gevraagd wat zij eigenlijk zelf van de langere gespreksduur vinden. Ik kreeg alleen maar positieve reacties terug. Vooral cliënten die moeite hebben om over zichzelf te praten gaven aan toch steeds  20-30 minuten nodig te hebben om weer helemaal "los"en te komen en dat bij een kort consult dan de tijd alweer bijna op zou zijn. Zij vonden ook dat zij door de langere gespreksduur meer de wil kregen om echt het achterste van hun tong te laten zien en juist hierdoor hun probleem dieper konden doorgronden en aanpakken. Wel  gaven zij aan de gesprekken zeer intensief te vinden en zij een aantal dagen nodig hadden om alles te verwerken en in de praktijk te brengen.  De ondersteuning van het boek hielp hun goed daarbij.   


3-12-2012  Zijn assertiviteitstrainingen eigenlijk wel zinvol?

Ik heb regelmatig cliënten die een assertiviteitstraining hebben gevolgd, maar nog steeds niet goed voor zichzelf durven op te komen. Zij geven mij aan dat zij door de training wel een aantal assertiviteitsvaardigheden hebben geleerd, maar dat er "iets" hun tegenhoudt om deze vaardigheden ook echt in te zetten.  

In de gesprekken met hen komt in de meeste gevallen naar voren dat zij een aantal beperkende overtuigingen hebben, die emotionele drempels vormen voor hun assertiviteit. Veel voorkomende overtuigingen hierbij zijn: Altijd aardig gevonden moeten worden, nooit een ander tot last mogen zijn, een ander altijd moeten helpen, altijd gewaardeerd moeten worden en jezelf nooit mogen tonen. Daarnaast zijn zij erg bezig met wat anderen van hun vinden en passen hier hun gedrag volledig op aan. Tevens hebben zij vaak een onterecht laag zelfbeeld. In de gesprekken met deze cliënten richt ik mij op het wegnemen van deze emotionele drempels om zo voor zichzelf te durven op te komen én zich minder afhankelijk op te gaan stellen van de mening van anderen. Daarnaast behandel ik een aantal conflictvaardigheden zoals beschreven in mijn Zelfhulpboek :"Zelfhulp bij stress, conflicten en ander ongemakken"

Ik geloof zeker dat een assertiviteitstraining kan bijdragen tot betere (communicatie) vaardigheden om zo op een goede manier voor jezelf op te komen. Door deze vaardigheden goed te beheersen, wordt de drempel vanzelf lager om voor jezelf op te komen. Ik geloof echter niet dat een groepstraining snel de echte dieperliggende emotionele drempels bij een individu duurzaam kan wegnemen. Zoals ik in mijn praktijk ervaar zijn hier eerst persoonlijke gesprekken noodzakelijk voor.


5-11-2012    Aantal online behandelingen groeien verder door daling koopkracht en stijging eigen risico.

Een toenemend aantal zorginstellingen bieden online therapie aan, Het oogmerk hierbij is om consulten goedkoper aan te kunnen bieden, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Door de stijging van de zorgpremies, het eigen risico en de vaste eigen bijdragen, loont het voor steeds meer cliënten om via het internet op zoek te gaan naar hulpverleners die naast de vereiste certificeringen ook voordelige online tarieven aanbieden. Men moet tegenwoordig immers meestal een flink gedeelte van de behandeling zelf betalen. Online behandelingen kunnen voordeliger aangeboden worden dan de traditionele face-to-face gesprekken. De drempel om te kiezen voor een online behandeling wordt hierdoor steeds lager. De overstap naar een online behandeling wordt ook eenvoudiger doordat mensen privé steeds meer vertrouwd raken met email en video-chat applicaties als MSN en Skype. Door de huidige technologie kunnen video gesprekken even effectief zijn als de traditionele gesprekken. Als bijkomend voordeel vinden de behandelingen comfortabele thuis plaats, zonder reiskosten en reistijd.

Ook in mijn praktijk merk ik dat cliënten steeds meer prijsbewust worden. In 2013 voorzie ik dat dit, door de stijging van het eigen risico naar minimaal 350,- euro én het handhaven van de eigen bijdrage in de eerste lijn GGZ, alleen maar zal doorzetten. Door ook nog eens de aangekondigde koopkrachtdalingen door het nieuwe kabinet zullen voordelige online behandelingen een vlucht nemen en misschien over een aantal jaren zelfs de traditionele behandelvormen voorbij streven. Ik bied dan ook voor mijn cliënten een  Telefonische behandeling en een Online behandeling aan.


16-9-2012 - De 2de druk van mijn boek komt eraan

Het is bijna zover. De tweede druk van mijn boek komt eraan. Ik ben op dit moment bezig om alle wijzigingen door te voeren in het manuscript. De wijzigingen bevatten een aantal aanvullende inzichten die ik tijdens de gesprekken met mijn cliënten heb verworven. Mijn boek wordt hierdoor nog meer afgestemd op de dagelijkse praktijk. Naar planning gaat het nieuwe manuscript deze maand nog naar mijn uitgever. Ik verwacht de 2de druk in de eerste week van oktober.


10-9-2012 - Start met de Zelfstudies  

Ik ben gestart met zelfstudies. Met deze zelfstudies kun je zelfstandig een aantal specifieke probleemgebieden thuis aanpakken, maar wél met persoonlijke ondersteuning door mij. De zelfstudies bestaan uit een bundel van 5 aparte zelfstudies + 1 uur telefonische of webcam ondersteuning. Voor, tijdens of na de zelfstudie kun je contact met mij opnemen. We bespreken dan jouw probleem, wat de zelfstudie je heeft opgeleverd, waar je nog moeite mee hebt en hoe je dit kunt verbeteren. De kosten voor de bundel van 5 zelfstudies + 1 uur consult bedraagt 87,- euro. Uitgebreide informatie kun je lezen op de pagina Zelfstudie


9-6-2012 Huisarts moet terughoudend zijn met antidepressiva’

Huisartsen moeten terughoudend zijn bij het voorschrijven van medicijnen bij een depressie. Alleen bij een zware depressie zouden ze de patiënt antidepressiva moeten geven. In alle andere gevallen volstaat vaak het geven van adviezen om meer te bewegen, structuur aan te brengen in je leven en therapie. Dat staat in de nieuwe richtlijn van het Nederlandse Huisartsen Genootschap.

Ik kan mij volledig vinden in de bovenstaande richtlijn. Ik richt mij bij mijn behandelingen dan ook sterk op het aanbrengen van meer structuur in het leven van de cliënt. Op de pagina Lichte depressie kun je lezen hoe ik dit  aanpak.


5-3-2012 Recensies van deskundigen over mijn boek

Ik heb een aantal maanden geleden aan een aantal deskundigen gevraagd om mijn boek eens te lezen, en de bruikbaarheid voor cliënten te beoordelen vanuit het oogpunt van hun vakgebied. Deze deskundigen waren een Psychosociale Therapeut, een Psychosomatische Fysiotherapeut en een Diëtiste. In hun dagelijkse werkzaamheden komen zij regelmatig cliënten tegen met een psychosociale problematiek. Zij kunnen daarom goed inschatten of mijn boek en aanpak daadwerkelijk tot mogelijke oplossingen kan leiden. Alle drie de deskundige zijn van mening dat het boek een goede ondersteuning biedt tijdens de gesprekken. Ook zonder gesprekken te hebben, oordelen zij dat het lezen van het boek de gewenste gedragsverandering teweeg kan brengen. De drie recensies kun je op de website lezen via deze link: Recensies deskundigen
 

22-2-2012 Onwetendheid omtrent vergoedingen Psycholoog 2012

Ik krijg met enige regelmaat mensen aan de telefoon die nog steeds in de veronderstelling zijn dat zij vanuit de basisverzekering  "gratis" naar een psycholoog kunnen. Zij weten vaak niet dat er vanaf 1 januari 2012 nog maar 5 gesprekken van 45 minuten (was eerst 8) vanuit de basisverzekering vergoed worden en er een eigen bijdrage van 20 euro per gesprek betaald moet worden. Tevens moet het eigen risico van 220 euro (of meer) uit de basis verzekeringspolis aangesproken worden. Extra gesprekken dienen daarna volledig zelf betaald te worden. Het tarief voor 45 minuten bij een psycholoog ligt meestal tussen de 80,- en 90,- euro.  


 05-12-2011 - Deelname aan het project In Beweging

Vanaf volgend jaar zal ik mijn medewerking verlenen aan het project In Beweging. Het doel van dit beweegprogramma is om mensen met overgewicht / obesitas, die een hoge drempel ervaren om weer te gaan sporten, een alternatief beweegprogramma aan te bieden, zodat ook zij kunnen werken aan een betere conditie en lichaamsgewicht. Hierbij wordt ingezet op een duurzame gezondheidsverbetering door extra begeleiding aan te bieden in de vorm van een diëtiste, een fysiotherapeut, een psychosociale coach en een huisarts. Zie voor meer informatie onderstaande persbericht.
Ik heb voor deze groep een speciaal programma ontwikkeld wat je kunt lezen op de pagina afvallen Almere


Obesitas (persbericht Almere Vandaag)

Heb je overgewicht of obesitas en wil je graag meer bewegen? Maar liever niet in een sportschool? Dan kan je vanaf volgend jaar bij Atletiekvereniging Almere81 terecht. Eind januari 2012 start Atletiek Vereniging Almere 81 met een aangepaste training bedoeld voor mensen met overgewicht of obesitas. De training wordt gegeven door een sportinstructeur en vindt wekelijks plaats op de vrijdagavond van 20.00-21.00 uur. Bij genoeg animo kan er wellicht ook vaker in de week getraind worden.

Aan het programma zijn een fysiotherapeut, een diëtiste en een psycho-sociale coach verbonden om de deelnemers extra ondersteuning te bieden. De fysiotherapeut is bij alle trainingen aanwezig en biedt ondersteuning en advies over verantwoord bewegen. De diëtiste houdt bij aanvang van deelname een gratis intakegesprek, waarna de mogelijkheid bestaat om langer diëtistisch begeleid te worden. Deelnemers die last hebben van emotioneel eetgedrag of stress kunnen gebruik maken van advisering door een psychosociale coach.

De training vindt in groepsverband plaats en is gericht op het opbouwen van conditie en spierkracht. Voor de training wordt gebruik gemaakt van de atletiekbaan en de fitnessruimte in het gebouw. De atletiekbaan ligt in het Fanny Blankers Koensportpark en is uitstekend te bereiken per openbaar vervoer. Bij de atletiekbaan is tevens ruime parkeergelegenheid aanwezig.

 

Wil je meer informatie of heb je belangstelling om mee te doen? Stuur dan een mailtje naar: inbeweging@almere81.nl


18-09-2011 - Aanvullende Hulpverleners

Met mijn  psychosociale coaching praktijk streef ik ernaar om de emotionele weerbaarheid, de draagkracht en de zelfregie bij mijn cliënten te versterken. Echter voor sommige probleemgebieden zijn mijn mogelijkheden en technieken niet toereikend. Om toch mijn cliënten verder te kunnen ondersteunen heb ik de afgelopen weken gesprekken gevoerd met andere zorgverleners in Almere. Het resultaat hiervan is dat  mijn praktijk nu samenwerkt met 3 aanvullende hulpverleners

 • Een psychosomatische fysiotherapeute voor lichamelijke klachten veroorzaak door spanningen en stress
 • Een dietiste voor de begeleiding bij emotioneel eetgedrag en eetgewoonten
 • Een psychosociale therapeute voor begeleiding bij ME/CVS

Op mijn nu toegevoegde pagina Additionele hulpverlening kun je lezen wat de mogelijkheden van deze behandelingen zijn.

Ik hoop met deze samenwerkingen mijn cliënten nog beter te kunnen ondersteunen!


02-08-2011 - Conflicten hebben ook voordelen

Vooral bij mensen die het conflict vermijden heeft het woord "conflict’ een negatieve lading. Het beeld van schreeuwende partijen die elkaar tot op het bot afbranden, lijkt bij hen gelijk te staan aan het woord ‘conflict’. Indien een conflict echter op de juiste manier wordt gevoerd, kan het ook voordelen opleveren:

 • Een conflict is een signaal dat er een grens overschreden wordt. Jouw grens is bereikt en dat laat je ook merken. Men weet nu tot hoever ze bij je kunnen gaan. 

 • De waarheid komt op tafel. Beide partijen geven aan wat hun belang en zienswijze is. Er wordt uitgesproken wat er echt dwars zit. Doordat beide partijen nu openlijk aangeven wat hun belang is, kan er ook echt gewerkt gaan worden aan een oplossing

 • Het kan je enorm opluchten als je eens uitspreekt wat je dwars zit. Dit is met name het geval als je het conflict al een lange tijd met je meedraagt en het moment afwacht om dit aan de orde te stellen.

 • Een opgelost conflict kan een relatie versterken. Tijdens het conflict kun je je eens bezinnen op je eigen belangen, normen, waarden en doelstellingen. De ander kan dit ook doen. De oplossing die hier uitkomt, is dan ook een oplossing die door beide partijen gedragen kan worden. Het kan soms ook betekenen dat je de relatie beëindigt. Dit gebeurt als de belangen teveel uiteenliggen of bepaalde conflictpunten onoplosbaar zijn.

In de gesprekken met mijn cliënten besteed ik veel aandacht aan hun conflictmijdend, conflictzoekend en conflictoplossend gedrag. Ook in mijn boek,  is het 45 pagina's tellende hoofdstuk "omgaan met conflicten" een zeer belangrijk onderdeel.  Stress,  onbalans in werk en privé en jouw realisatievermogen, worden namelijk sterk beïnvloed door jouw manier van conflicthantering

Vermijd je het conflict,  zoek je het juist op of los je het liever op? 

Wat houd je tegen, wat motiveert je en wat maakt het dat je dit zo doet? 24-08-2011 De rol van een verliesdeskundige

Als psychosociale coach verleen ik hulp aan gezonde mensen die tijdelijk minder goed functioneren in hun privé omgeving of op het werk. Zij zitten in een fase in hun leven waarin het mentaal minder goed met ze gaat, zij nauwelijks vooruitkomen of zelfs dreigen vast te lopen. Er is dan sprake van psychosociale problematiek of anders gezegd; levensloopproblematiek. Het gaat dus om gebeurtenissen waar ieder mens in de loop van zijn leven mee te maken kan krijgen. Voorbeelden hiervan zijn: stress, conflicten, prestatiedruk, het stellen van prioriteiten, het maken van keuzes, problemen in je werk, werkeloosheid en ontslag.

Het kan echter zijn dat je niet goed kan omgaan met bovenstaande levensproblematiek, omdat deze te sterk beïnvloed wordt door een niet goed verwerkt verlies uit je verleden. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld een overlijden, een echtscheiding, amputatie, ziekte, een emigratie, een inbraak, onvruchtbaarheid, miskraam, doodgeboorte of ouderschap van een gehandicapt kind. Je loopt dan steeds vast door een nog onverwerkt deel van je rouwproces. Deze blokkades kunnen zich uiten in een aanhoudende gedeprimeerdheid,  agressiviteit of lichamelijke en psychische klachten. Een verlieskundige kan in dergelijke gevallen helpen om  het verlies alsnog te verwerken en een plek te geven. 

In eerste in instantie wordt dan in kaart gebracht welk verlies er in alle jaren is opgelopen. Daarna wordt er een focus gelegd op het verlies wat echt de emotionele blokkade veroorzaakt. Alle ingehouden en uitgestelde emotie moet dan eerst worden ontladen. Dit gaat vaak gepaard met heftige emotionele reakties. 

De volgende stap is om het verlies op een goede manier af te sluiten. Hier wordt vaak gebruik gemaakt van een afsluitend ritueel in de vorm van een gedicht, een kaart, een afsluitende reis of een gesprek met familieleden of andere betrokken.

Door een goede afsluiting kan het verlies betere geaccepteerd worden en kan het een plek krijgen waar men vrede mee heeft. Hierdoor kan men weer verder met hun eigen leven.

 


 

19/8/2011 Telefonische consulten nu ook mogelijk

 Ik ben vanaf vandaag ook gestart met telefonische consulten. Met name voor cliënten buiten Almere is dit een uitkomst. Naast het besparen van reistijd en reiskosten kunnen de telefoongesprekken wellicht beter gecombineerd worden met het werk of gezinsleven. Het gesprek kan dan bijvoorbeeld comfortabel  thuis plaatsvinden tijdens een thuiswerkdag of wanneer je kinderen op school zitten. Telefonische consulten kunnen bij sommige cliënten ook nog ander voordelen bieden, zoals:


Openheid:                Aan de telefoon spreekt men vaak vrijer. Het probleem wordt sneller helder.
Minder spanning:     Doordat je in je eigen gewenste omgeving bent, ontstaat er minder spanning.
Focus:                      Minder afleiding, meer focus en een gerichter gesprek.
Lage drempel:         Je hoeft er de deur niet voor uit.
Onopvallend:           Niemand ontdekt dat je psychosociale hulp krijgt
Kortere sessies:       De telefoongesprekken verlopen vaak sneller.

Ook de telefonische consulten worden door de zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed. 
 

8/8/2011 - Diëtiste 

Ik heb afgelopen vrijdag een interessant gesprek gehad met een praktiserend diëtiste over emotioneel eetgedrag  Vanuit mijn werk ervaar ik dat wanneer cliënten  met  irrationele overtuigingen leven zij vaak moeite hebben met het aanvaarden van tegenslagen en mislukkingen. Door eisen te stellen waar zij onmogelijk aan kunnen voldoen, kunnen  zij zich waardeloos gaan voelen, snel gekwetst  raken  of boos worden.  Om deze "emotionele stoom” af te blazen,  zoekt het brein en lichaam naar een uitweg.  Soms wordt  deze uitweg gevonden in een ventiel van overconsumptie van ongezond voedsel.  Dit zgn.. "comfort  voedsel”, 

geeft dan een kortstondige gevoel van ontspanning.


Gebeurtenissen als een conflict , te veel stress of een structurele onbalans tussen werk en privé,  kunnen dus emotioneel eetgedrag uitlokken.  Psychosociale coaching streeft ernaar om  de weerbaarheid  te versterken,  zodat  men mentaal  beter met gebeurtenissen om kan gaan. Omdat men betere met gebeurtenissen kan omgaan en deze leert te accepteren zoals zij zijn, wordt er dus minder  "emotionele stoom” opgebouwd die mogelijk dwingend eetgedrag kan uitlokken.  Met een bezoek aan een diëtiste kan je eens gericht  je eetgedrag onderzoeken en veranderen.  Hierbij speelt bewustwording van je vaak onbewuste  (eet)gedrag een belangrijke  rol.  Onderwerpen die bij de diëtist o.a. behandeld kunnen worden zijn:

   

·          Bewustwording van je eetmomenten en eetmotivatie

·          Verhoging weerbaarheid

·          Voorbereid zijn op situaties   

·          Volwaardige voeding

·          Het stellen van realistische doelen