Psychosomatische Fysiotherapie

Een psychosomatisch werkend fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in spannings- of stressgerelateerde klachten en onbegrepen pijnklachten. Dit worden psychosomatische klachten genoemd. Deze klachten uiten zich in zowel lichamelijke en psychosomatische klachten.

Klachten

Lichamelijke klachten zijn veelal vermoeidheid, duizeligheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, nek- en rugklachten, benauwdheid, druk op de borst, hartkloppingen maag- en buikklachten, verlaagde weerstand en chronisch onbegrepen pijnklachten. Psychische klachten zijn vaak een algeheel gevoel van onbehagen, lusteloos zijn, prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn, slecht slapen of teveel slapen, somber zijn, piekeren, angstig en onzeker zijn niet meer kunnen genieten en ontspannen, overmatig eten, alcohol, roken en medicijngebruik, geen zin in seks of dwangmatig met seks omgaan.

Oorzaken

De oorzaak van deze klachten kan van zowel lichamelijke- als geestelijke aard zijn, of door een combinatie van beiden. Het ontstaan van deze klachten kunnen verband houden met bepaalde omstandigheden zoals een hoog ervaren werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, verlies van dierbaren, ernstige ziekteprocessen.

Wanneer deze gebeurtenissen voor langere tijd bestaan kunnen ze je zodanig uit je evenwicht brengen dat daardoor je weerstand zowel fysiek als mentaal afneemt en er psychosomatische klachten uit kunnen gaan ontstaan. Om weer in balans te komen kun je ervoor kiezen om begeleidt te worden in het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning, belasting en belastbaarheid.

Werkwijze

Allereerst zal er een gesprek en een onderzoek plaatsvinden met een psychosomatische fysiotherapeut om jezelf en je klachten beter te begrijpen. Afhankelijk van jouw hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, worden doelen bepaald en een therapieplan opgesteld.

Samenwerking met deskundigen

Het complexe karakter van psychosomatische klachten vraagt veelal om een samenwerking met deskundigen zoals een verwijzend arts, een specialist, een psycholoog, een bedrijfsarts en andere disciplines zoals bijvoorbeeld een psychosociale coach Meer informatie over psychosomatische fysiotherapie in Almere  vind je op de Website van de Zorggroep Almere.